Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Składniki na ciasto:

✔ jaja kurze całe - 3 sztuki, rozmiar M
✔ erytrol - 150g
✔ jogurt grecki - 250g
✔ skórka z 1 cytryny
✔ sok z 2 cytryn
✔ naturalny ekstrakt waniliowy - pół łyżeczki
✔ mąka ziemniaczana - 65g
✔ mąka ryżowa - 80g
✔ mąka jaglana - 75g
✔ mąka owsiana - 60g
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka
✔ olej kokosowy - 30g
 
Składniki na glazurę:
 
✔ sok z 1 cytryny
✔ erytrol - 100g

Wykonanie:

Jajka utrzyj z erytrolem za pomocą miksera. Dodaj jogurt grecki, startą skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mąką ziemniaczaną, ryżową, jaglaną oraz owsianą połącz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połącz składniki suche z mokrymi, a na koniec dodaj rozpuszczony i wystudzony olej kokosowy. Masę przelej do silikonowej formy na babkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. W garnku rozpuść erytrol razem z sokiem z cytryny, ciągle mieszając. Tak przygotowaną glazurą polej wystudzoną babkę.