Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

Składniki:

✔ grzyby suszone (np. podgrzybki) - 40g
✔ kapusta biała - 750g
✔ kapusta kiszona - 1200g
✔ cebula biała - 350g
✔ dziczyzna (ewentualnie inne mięso, np. indyk, królik) - 600g
✔ kiełbasa drobiowa - 500g
✔ mięso z piersi kurczaka - 500g
✔ śliwki suszone - 100g
✔ kminek - 1 łyżeczka
✔ owoc jałowca - 1 łyżeczka
✔ gorczyca - 1 łyżeczka
✔ kolendra - 1 łyżeczka
✔ liście laurowe - 5 liści
✔ ziele angielskie - kilka ziaren
✔ papryka słodka - 1 łyżeczka
✔ papryka ostra - 1 łyżeczka
✔ pieprz czarny - 1 łyżeczka
✔ sól - 2 łyżeczki

 

Wykonanie:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw na kilkanaście minut. Następnie zagotuj i pozostaw do wystygnięcia. Grzyby drobno posiekaj, bulion pozostaw. Kapustę białą poszatkuj, kapustę kiszoną opłucz i posiekaj. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i wszystkie rodzaje mięsa oraz kiełbasę. Dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem przez kilkanaście minut. Dodaj poszatkowaną kapustę, śliwki suszone, posiekane grzyby oraz wszystkie przyprawy. Zalej bulionem grzybowym oraz wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka godzin. Od czasu do czasu mieszaj i uzupełniaj wodę tak, aby bigos się nie przypalił.