Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Chleb gryczany

Chleb gryczany

Chleb gryczany - bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnego chleba!

Składniki:

✔ kasza gryczana białka - 500g 
✔ woda - 1 litr 
✔ sól himalajska - 3 łyżeczki 
✔ dowolne przyprawy (polecamy zioła prowansalskie, czarnuszkę, czosnek granulowany)

Wykonanie:


1. Kaszę gryczaną opłucz na sitku, przesyp do miski i zalej 700ml wody, pozostaw na 10 godzin.
2. Po upływie 10 godzin wymieszaj kaszę i uzupełnij wodę, aby nadal kasza znajdowała się cienką warstwą wody (należy dolać około 300ml). Pozostaw na około 8 godzin.
3. Po upływie 8 godzin skontroluj czy kasza wchłonęła całą wodę, jeśli nie to nadmiar należy odlać.
4. Do kaszy dodaj sól i dowolne przyprawy i zblenduj (masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany).
5. Masę przełóż do silikonowej formy, przykryj ściereczką i pozostaw na 8 godzin.
6. Po upływie 8 godzin chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę.