Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Ciasto bananowe z kruszonką

Ciasto bananowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

✔ banan - 500g
✔ erytrol - 100g
✔ *jaja kurze całe - 2 sztuki
✔ mleko krowie, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 100ml
✔ mąka ryżowa - 100g
✔ mąka owsiana - 50g
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka

 

Składniki na wierzch ciasta:

✔ banan - 100g
✔ gruszka - 100g
✔ jabłko - 100g

 

Składniki na kruszonkę:

✔ płatki owsiane - 60g
✔ *miód pszczeli - 30g
✔ olej kokosowy - 30g
 

Wykonanie:

Banany, mleko oraz jajka zblenduj na gładką masę. Mąkę ryżową oraz owsianą wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki suche i mokre wymieszaj ze sobą dokładnie. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę owoce (banan, gruszka, jabłko). Z płatków owsianych miodu oraz oleju kokosowego przygotuj kruszonkę i posyp nią owoce. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę i piętnaście minut. 

 

* ciasto możesz wykonać w wersji wegańskiej, zastępując miód erytrolem, rezygnacja z jaj spowoduje, że ciasto będzie jedynie nieco mniej puszyste