Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

✔ marchew - 350g
✔ jajo kurze całe -  4 sztuki, rozmiar L
✔ erytrol lub ksylitol - 100g
✔ mąka kukurydziana - 50g
✔ mąka ziemniaczana - 50g
✔ mąka owsiana - 50g
✔ soda oczyszczona - łyżeczka
✔ proszek do pieczenia - łyżeczka
✔ cynamon - 2 łyżeczki
✔ starta skórka z cytryny - łyżeczka
✔ olej kokosowy lub masło klarowane -10g
 
Do dekoracji:
 
✔ serek naturalny, Bieluch, lekki - 100g
✔ erytrol lub ksylitol - 20g
✔ płatki migdałów - 20g
 
 

Wykonanie:

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem erytrolu lub ksylitolu. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo żółtka. Następnie małymi porcjami dodawaj startą marchewkę oraz skórkę z cytryny i delikatnie mieszaj. Suche składniki wymieszaj i dodaj do przygotowanej uprzednio masy. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy lub masło i ponownie zamieszaj. Całość przelej do silikonowej formy do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Serek naturalny wymieszaj z słodzikiem (erytrol/ksylitol) i wyłóż na wierzch ciasta. Posyp płatkami migdałów.