Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Czekoladowa babka buraczana

Czekoladowa babka buraczana

Składniki:

✔ ugotowane buraki - 500g
✔ czekolada gorzka, 70% kakao - 50g
✔ olej kokosowy - 30g
✔ jajo kurze całe - 4 sztuki, rozmiar L
✔ erytrol - 150g
✔ mąka owsiana - 150g
✔ mąka ryżowa - 75g
✔ kakao, 12% tłuszczu - 75g
✔ proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Wykonanie:

Buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z erytrolem na gładką masę, dodaj starte na tarce buraki, mąkę owsianą i mąkę ryżową, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zblenduj. Pod koniec blendowania dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę z olejem kokosowym. Gotowe ciasto przelej do silikonowej formy na babkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.