Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Faszerowany indyk z jabłkiem i marchewką

Faszerowany indyk z jabłkiem i marchewką

Składniki na indyka:

✔ mięso z piersi z indyka - 1kg
✔ śliwki suszone - 150g
✔ sól - 1 łyżeczka
✔ rozmaryn - 1 łyżeczka
✔ cząber - 1 łyżeczka
✔ tymianek - 1 łyżeczka
✔ czosnek - 2 ząbki
✔ papryka słodka - 1 łyżeczka
✔ pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
✔ masło klarowane - 10g

Warzywa:

✔ mini marchewki - 200g
✔ cebula - 150g
✔ jabłko - 150g
✔ masło klarowane - 10g
✔ cynamon - 1/2 łyżeczki
✔ sól - 1/2 łyżeczki
✔ tymianek - 1/2 łyżeczki
✔ pieprz, świeżo mielony - 1/2 łyżeczki

 

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wymieszaj z roztopionym masłem. Filet z indyka natrzyj mieszanką przypraw i odstaw do lodówki na około godzinę. Następnie mięso natnij wzdłuż, robiąc kieszonkę i wypełnij ją śliwkami suszonymi. Dokładnie zepnij wykałaczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Pozostaw do wystygnięcia i delikatnie wyjmij wykałaczki. Pokrój w plastry. Na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym podsmaż małe marchewki. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę i podsmażaj przez kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko oraz przyprawy i duś przez około 3 minuty. Pokrojoną w plastry pierś z indyka zjedz z warzywami.