Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Fit Banoffee

Fit Banoffee

Składniki na spód:

✔ płatki jaglane lub mąka jaglana - 75g
✔ jajo kurze całe, rozmiar M - 1 sztuka
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 75g
✔ mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 50g
✔ erytrol - 30g
✔ proszek do pieczenia - pół łyżeczki
✔ soda oczyszczona - pół łyżeczki
✔ aromat waniliowy - kilka kropel
 

Składniki na krem karmelowy:

✔ daktyle suszone - 150g

 

Składniki na krem jogurtowy:

✔ jogurt grecki, 0% tłuszczu lub skyru naturalnego - 400g
✔ erytrol - 75g
✔ żelatyna - 10g
✔ wrząca woda - 75g
✔ aromat waniliowy - kilka kropel

 

Dodatkowo:

✔ banan - 400g
✔ czekolada gorzka, ok. 60% kakako - 20g
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Daktyle posiekaj, umieść w garnku z niewielką ilością wody i gotuj na wolnym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Masą daktylową posmaruj przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu ułóż przekrojone wzdłuż banany. Jogurt grecki wymieszaj z erytrolem oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatyną. Odczekaj 5 minut i wyłóż na wierzch bananów. Całość posyp startą na tarce czekoladą. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.