Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Keks jogurtowy z lukrem cytrynowym

Keks jogurtowy z lukrem cytrynowym

Składniki na ciasto:

✔ jajo kurze całe - 2 sztuki, rozmiar L
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 200g
✔ erytrol - 100g
✔ mąka ryżowa - 50g
✔ mąka jaglana - 50g
✔ mąka ziemniaczana - 50g
✔ mąka owsiana - 50g
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka
✔ jabłko - 100g
✔ daktyle suszone - 50g
✔ rodzynki - 50g
✔ morele suszone - 50g
✔ starta skórka z jednej cytryny
 
Składniki na lukier:
 
✔ sok wyciśnięty z dwóch cytryn
✔ erytrol - 50g
 
Wykonanie:
 
Jajka utrzyj z jogurtem naturalnym i erytrolem. Mąkę ryżową, jaglaną, ziemniaczaną i owsianą wymieszaj z sodą oraz proszkiem. Składniki mokre połącz z suchymi za pomocą szpatułki lub miksera. Dodaj pokrojone w kostkę jabłko i owoce suszone oraz startą skórkę z cytryny. Masę przełóż do silikonowej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 45 minut. Erytrol zmiel na puder i utrzyj z sokiem z cytryn aż do uzyskania lukru.