Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Krem marchewkowy z pomarańczą i imbirem

Krem marchewkowy z pomarańczą i imbirem

Składniki:
 
✔ marchew - 500g
✔ pietruszka, korzeń - 125g
✔ cebula - 100g
✔ masło klarowane - 10g
✔ korzeń imbiru, starty - 10g
✔ skórka z pomarańczy - 10g
✔ woda lub bulion warzywny - 400ml
✔ curry - 1 łyżeczka
✔ chilli - 1 łyżeczka
✔ pieprz biały - 1 łyżeczka
✔ sól - 1 łyżeczka
✔ sok z wyciśniętych pomarańczy - 100g

 

Wykonanie:

Marchewkę i pietruszkę pokrój w cienkie plastry. Następnie cebulę rozdrobnij w kostkę. Warzywa podsmaż w garnku z rozgrzanym masłem klarowanym. Dodaj starty korzeń imbiru oraz skókę z pomarańczy. Zalej wodą lub bulionem i gotuj przez około 30 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, sok z wyciśniętych pomarańczy i zblenduj. Każdą porcję zupy polej łyżeczką oliwy z oliwek, posyp posiekaną natką pietruszki i siemieniem lnianym.