Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

Składniki (na około sześć porcji):

✔ kasza jęczmienna, pęczak - 100g
✔ mak niebiski, mielony - 100g
✔ mleko spożywcze, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 150g
✔ miód pszczeli - 30g
✔ orzechy włoskie - 20g
✔ orzechy nerkowca - 20g
✔ płatki migdałów - 20g
✔ morele, suszone - 50g
✔ rodzynki - 30g 
 
Wykonanie:

Kaszę jęczmienną ugotuj w wodzie. Mak zalej mlekiem, dodaj miód i gotuj na niewielkim ogniu, aż mak wchłonie mleko. Orzechy oraz morele drobno posiekaj. Ugotowaną kaszę połącz z makiem oraz bakaliami. Przełóż do pucharków.