Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Makowiec z kaszy jaglanej

Makowiec z kaszy jaglanej

Składniki:

kasza jaglana - 100g
jajo kurze całe - 3 sztuki, rozmiar L
erytrol - 100g
mak - 150g
olej kokosowy - 30g
sok z 1 pomarańczy
mąka owsiana - 75g
miód - 50g
żurawina suszona lub rodzynki - 30g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Za pomocą blendera zmiksuj jajka z erytrolem. Dodaj mak, olej kokosowy, sok z pomarańczy i ponownie wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę, mąkę owsianą oraz miód i zblenduj. Dodaj żurawinę lub rodzynki i wymieszaj łyżką. Przełóż do foremki do pieczenia (my użyliśmy silikonowej foremki o wymiarach 14x26 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Udekoruj startą skórką z pomarańczy.