Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Muffiny wiśniowo-czekoladowe

Muffiny wiśniowo-czekoladowe

Składniki:

✔ jajo kurze całe - 2 sztuki, rozmiar L
✔ jogurt naturalny 2% - 150g
✔ kefir z Jasienicy - 150g
✔ roztopione masło klarowane lub olej kokosowy - 50g
✔ mąka ryżowa - 100g
✔ mąka żytnia, typ 720 - 125g
✔ płatki owsiane - 75g
✔ czekolada gorzka, 90% - 50g
✔ czekolada biała, słodzona stewią - 50g
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ erytrol - 150g
✔ wiśnie mrożone - 150g

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche i posiekaną w kostkę czekoladę wymieszaj. Jajka zmiksuj z jogurtem, kefirem i roztopionym masłem. Do składników mokrych dodaj składniki suche oraz wydrylowane wiśnie i wymieszaj, pozostaw na godzinę. Tak przygotowaną masą napełnij silikonowe foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Z podanych składników wyjdzie około 16 dużych muffinów. Pozostaw do ostygnięcia i opróżnij foremki silikonowe.