Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Niskotłuszczowe babeczki cytrynowe

Niskotłuszczowe babeczki cytrynowe

Składniki (na dwanaście babeczek):

✔ cytryna - pół sztuki
✔ mąka kukurydziana - 70g
✔ mąka owsiana - 50g
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ jajo kurze całe - 4 sztuki, rozmiar L
✔ erytrol lub ksylitol - 75g
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 75g
 
Do dekoracji: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada gorzka, zmielony na puder erytrol lub ksylitol, skórka z pomarańczy, posiekane drobno orzechy
 

Wykonanie:

Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce. Mąkę kukurydzianą oraz owsianą połącz z proszkem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka jaj ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj erytrol lub ksylitol. Następnię ciągle ubijając dodawaj stopniowo żółtka oraz jogurt. Dodaj suche składniki oraz startą skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do silikonowych foremek na babeczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.