Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

Odchudzone pączki z nadzieniem owocowym:

Składniki na ciasto:

✔ twaróg półtłusty - 250g
✔ jajo kurze całe - sztuka, rozmiar L
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 100g
✔ mąka ryżowa - 150g
✔ mąka żytnia typ 720 - 150g
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ erytrol - 75g
✔ miód pszczeli - 60g

 Wypełnienie:

✔ dżem 100% owoców 

 *Polewa:

✔ czekolada gorzka, 90% - 100g
✔ olej kokosowy - 20g
✔ mleko spożywcze, 3,2% lub mleko kokosowe - 75ml
✔ wiórki kokosowe/migdały/skórka cytryny/owoce suszone - do dekoracji
 

*zamiast polewy pączki można posypać zmielonym erytrolem

 

Wykonanie:

W misce wymieszaj mąkę ryżową i żytnią oraz pozostałe składniki suche: erytrol, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Do składników suchych dodaj jajko, miód, jogurt oraz pokruszony twaróg. Zagnieć ciasto i uformuj 12 pączków. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wypełnij dżemem. Pączki posyp startym na tarce erytrolem lub przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę razem z olejem kokosowym i mlekiem. Pączki udekoruj wybranymi dodatkami.