Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Odchudzone pączki z piekarnika

Odchudzone pączki z piekarnika

Podana niżej ilość składników wystarcza na przygotowanie około 22 pączków o średnicy 8 cm.

 

Składniki na rozczyn:

✔ drożdże świeże - 25g
✔ mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 100g
✔ mąka pszenna, typ 450 - 1 łyżka
✔ cukier, biały - 1 łyżka

 

Składniki na ciasto:

✔ mąka pszenna, typ 450 - 250g
✔ mąka jaglana - 200g
✔ mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 200g
✔ masło klarowane - 30g
✔ żółtko jaja kurzego - 3 sztuki
✔ erytrol - 40g
✔ aromat waniliowy - kilka kropel
✔ sól - szczypta
✔ marmolada - 200g

 

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzej. Dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce (rozczyn powinien podwoić swoją objętość). W pozostałej ilości mleka rozpuść erytrol oraz masło i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej i wymieszaj ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka, rozczyn oraz aromat waniliowy i wyrabiaj ciasto przez około 20 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i zagniataj przez około 5 minut. Następnie dłońmi uformuj ciasto na kształt placka o grubości około 2 cm. Wykrawaj kółka za pomocą szklanki. Do środka nałóż marmoladę i ulep kulkę. Pączki ułóż na blaszce, przykryj ściereczką i pozostaw na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.