Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Owsiane ciasto z rabarbarem

Owsiane ciasto z rabarbarem

Składniki na wierzch:
 
 rabarbar - 400g
 erytrol - 100g
 skórka starta z jednej pomarańczy,
 miód pszczeli - 30g
 
Skladniki na ciasto:
 
 jaja kurze całe - 2 sztuki, rozmiar L
 erytrol - 100g
 masło klarowane - 50g
 jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 400g
 mąka owsiana - 160g
 mąka ryżowa - 75g
 proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 soda oczyszczona - 1 łyżeczka
 
Wykonanie:
 
Rabarbar pokrój w plastry. Z pomarańczy zetrzyj skórkę. Na patelni podsmaż rabarbar z erytrolem, skórka pomarańczową i miodem przez około 5 minut. Całość przełóż do silikonowej tortownicy lub tradycyjnej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka utrzyj z erytrolem za pomocą miksera przez około 5 minut. Dodaj roztopione olej kokosowy lub masło. Ciągle ucierając dodaj jogurt, mąkę owsianą, ryżową, proszek oraz sodę. Masę przełóż do tortownicy z rabarbarem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.