Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

Składniki:

✔ ser twarogowy, półtłusty - 750g
✔ żółtko jaja kurzego - 4 sztuki
✔ erytrol - 100g
✔ ekstrakt waniliowy - łyżeczka
✔ skórka starta z 1 pomarańczy
✔ rodzynki - 50g
✔ morele, suszone - 50g
✔ orzechy włoskie - 50g
✔ płatki migdałów - 20g

 

Wykonanie:

Twaróg zmiel trzykrotnie. Żółtka utrzyj z erytrolem. Dodaj ekstrakt oraz startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut, następnie odsącz. Morele oraz orzechy włoskie drobno posiekaj. Zmielony twaróg połącz z masą jajeczną i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj bakalie i wymieszaj za pomocą łyżki. Na misce ustaw sito i wyściel je gazą. Do środka wyłóż masę. Zawiń brzegi gazy, przykryj talerzem i obciąż. Wstaw do lodówki na kilka godzin.