Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

Składniki:

✔ mięso z piersi kurczaka - 750g
✔ podudzia z kurczaka, bez skóry i kości - 250g
✔ wątróbka z kurczaka - 250g
✔ marchew - 200g
✔ pietruszka, korzeń - 100g
✔ seler korzeniowy - 100g
✔ cebula, biała - 100g
✔ liście laurowe  - 4 liście 
✔ ziele angielskie - kilka ziaren
✔ chleb żytni - 100g
✔ jaja kurze całe - 4 sztuki, rozmiar M
✔ sól - 1 łyżeczka
✔ pieprz, czarny - 1 łyżeczka
✔ gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
✔ żurawina, suszona - 50g 
 
Wykonanie:

Mięso, wątróbkę oraz pokrojone warzywa zalej wodą i gotuj do miękkości z dodatkiem liści laurowym oraz ziela angielskiego. Pozostaw do wystygnięcia. Chleb namocz w bulionie i odciśnij. Następnie wszystkie składniki zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj jajka, sól, pieprze, gałkę muszkatołową oraz żurawinę i wymieszaj. Masę przełóż do formy silikonowej (możesz użyć tradycyjnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Pozostaw do wystygnięcia.