Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Pierniczki niskotłuszczowe

Pierniczki niskotłuszczowe

Składniki:

✔ miód pszczeli - 500g
✔ erytrol - 100g
✔ mąka pszenna pełnoziarnista - 500g
✔ mąka żytnia, typ 720 - 500g
✔ soda oczyszczona - 2 łyżeczki
✔ przyprawa korzenna (Delecta lub Kotanyi - zawierają same przyprawy) - 30g
✔ jajo kurze całe - 2 sztuki, rozmiar L
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 300g

Wykonanie:

W garnku podgrzej miód z erytrolem. Pozostaw na kilka chwil do wystudzenia. W misce wymieszaj mąki z sodą oraz przyprawami korzennymi. Suche składniki połącz z podgrzanym miodem, jajkami oraz jogurtem naturalnym. Wyrób ciasto, przełóż do szklanej misy, przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, lekko podsypując mąką. Wykrawaj pierniki o dowolnych kształtach i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 7 minut. Pierniki pozostaw do ostygnięcia.