Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Składniki:

miód pszczeli - 150g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 100g
kakao, ok. 12% tłuszczu - 15g
✔ przyprawa korzenna (Delecta lub Kotanyi - zawierają same przyprawy) - 15g
mąka owsiana - 260g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jajo kurze całe - 4 sztuki, rozmiar L
rodzynki - 30g
śliwki suszone - 30g
morele suszone - 30g
jabłko - 200g

Składniki na polewę:

czekolada gorzka - 50g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 50g
orzechy laskowe - 30g

 

Wykonanie:

Miód, mleko, kakao oraz przyprawę korzenną wsyp do garnka, wymieszaj i podgrzej. Pozostaw do ostygnięcia. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Mąkę owsianą połącz z sodą, proszkiem do pieczenia, bakaliami i jabłkami. Jajka ubij za pomocą miksera. Wszystkie składniki wymieszaj. Masę przelej do silikonowej formy do pieczenia (my użyliśmy silikonowej foremki o wymiarach 14x26 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Pozotaw do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z mlekiem. Orzechy laskowe posiekaj. Piernik polej czekoladą i posyp orzechami laskowymi.