Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Sałatka śledziowa z gruszką i selerem

Sałatka śledziowa z gruszką i selerem

Składniki (na około jedną porcję):

✔ seler korzeniowy - 50g
✔ jabłko - 50g
✔ gruszka - 50g
✔ filet ze śledzia, marynowany - 100g
✔ żurawina - 10g
✔ orzechy włoskie - 20g
 

Składniki na sos:

✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 100g;
✔ koperek - 2 łyżki
✔ sok ze świeżej cytryny - łyżka
✔ sól, pieprz - do smaku

 

Wykonanie:

Składniki na sos wymieszaj. Selera korzeniowego zetrzyj na tarce o dużych oczkach i rozłóż na talerzu. Na wierzch dodaj pokrojone w cienkie plastry jabłko i gruszkę oraz pokrojony w kostkę filet ze śledzia. Całość polej sosem, posyp żurawiną oraz posiekanymi drobno orzechami.