Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Sałatka z dynią i suszonymi pomidorami

Sałatka z dynią i suszonymi pomidorami

Składniki:

✔ makaron z czerwonej soczewicy/kukurydziany/pełnoziarnisty - 200g
✔ dynia - 500g
✔ mąka ryżowa - 30g
✔ masło klarowane - 5g
✔ rodzynki - 50g
✔ ocet balsamiczny - 10g
✔ ocet jabłkowy - 10g
✔ oliwa z oliwek - 20g
✔ rukola - 50g
✔ parmezan - 40g
✔ pomidory suszone, odsączone - 60g
✔ natka pietruszki - 2*łyżka 
 
Wykonanie:
 
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Dynię obierz, wydrąż środek i pokrój w kostkę (ok. 1cm). Pokrojoną w kostkę dynię obtocz w mące i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym przez około 10 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut, następnie odcedź. Ocet balsamiczny wymieszaj z octem jabłkowym, oliwą z oliwek, solą oraz pieprzem. Rukolę połącz z ugotowanym makaronem, podsmażoną dynią oraz rodzynkami. Całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Następnie dodaj starty parmezan, pokrojone w paski pomidory suszone oraz posiekaną natkę pietruszki.