Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Sernik dyniowy z lukrem cytrynowym

Sernik dyniowy z lukrem cytrynowym

 
 
Składniki na spód:
 
✔ banan - 130g
✔ jajo kurze całe, rozmiar L - 1 sztuka
✔ jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 100g
✔ mąka owsiana - 30g
✔ erytrol - 20g
✔ proszek do pieczenia - pół łyżeczki
✔ soda oczyszczona - pół łyżeczki
✔ kakao ciemne, ok. 16% tłuszczu - 20g 
 
Składniki na masę serową:
 
✔ dynia piżmowa, surowa - 500g
✔ twaróg sernikowy President, 4% tłuszczu - 1000g
✔ erytrol - 200g
✔ budyń waniliowy, bez cukru - 40g
✔ jajo kurze całe, rozmiar L - 4 sztuki
✔ sok ze świeżej cytryny - 2-3 łyżki
 
Składniki na lukier cytrynowy:
 
✔ erytrol - 100g
✔ sok ze świeżej cytryny - 1-2 łyżki
 
Dodatkowo:
 
✔ skórka starta z pomarańczy - 2-3 łyżki
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.  Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez koło 45 minut (dynia powinna być miękka). Po wyjęciu z piekarnika upieczoną dynię zblenduj na puree i pozostaw do wystygnięcia. Twaróg sernikowy miksuj z cukrem za pomocą trzepaczki do ubijania białek.  Dodaj budyń, jajka, puree z dyni oraz sok ze świeżej cytryny i zmiksuj. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około godzinę. Po godzinę uchyl drzwiczki od piekarnika i sernik pozostaw do wystygnięcia. Erytrol zmiel na puder. Dodaj sok z cytryny i ucieraj za pomocą łyżki do uzyskania jednolitej konsystencji. Sernik polej lukrem. Na wierzch dodaj startą na tarce skórkę z pomarańczy.