Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Sernik na korzennym spodzie

Sernik na korzennym spodzie

Składniki na spód:

banan - 150g
jajo kurze całe - 1 sztuka, rozmiar L
przyprawa korzenna (Delecta lub Kotanyi - zawierają same przyprawy) - 10g
kakao, ok. 12% tłuszczu - 10g
miód pszczeli - 25g
erytrol - 25g
masło klarowane lub olej kokosowy - 20g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 40g
mąka owsiana - 50g
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

 

Składniki na masę serową:

twaróg sernikowy lub zmielony ser twarogowy półtłusty - 750g
jajo kurze całe - 3 sztuki, rozmiar L
budyń waniliowy bez cukru - 30g
erytrol - 150g

 

Składniki na polewę:

czekolada gorzka, ok. 60% kakao - 50g
mleko spożywcze, 2% tłuszczu lub mleko roślinne - 50g
 
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki na spód zblenduj, przełóż do silikonowej tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut (możesz również użyć tradycyjnej formy do pieczenia wyścielonej papierem). W tym czasie wymieszaj składniki na masę serową i wylej na upieczony spód. Ponownie wstaw do piekarnika i całość piecz przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem mleka, ciasto polej polewą i udekoruj startą skórką z pomarańczy.