Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Sernik na spodzie bananowo-owsianym

Sernik na spodzie bananowo-owsianym

Składniki na spód:

✔ banan - 300g
✔ jajo kurze całe - 1 sztuka, rozmiar L
✔ erytrol - 50g
✔ mąka owsiana - 125g
✔ mąka ryżowa - 40g
✔ proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
✔ soda oczyszczona - 1 łyżeczka
✔ olej kokosowy - 20g
 

Składniki na masę serową:

twaróg półtłusty, mielony - 750g
✔ erytrol - 75g
✔ naturalny ekstrakt waniliowy - pół łyżeczki
✔ jaja kurze całe - 4 sztuki, rozmiar L
✔ mąka ziemniaczana - 30g

Składniki na polewę:

✔ czekolada gorzka, 70% kakao - 50g
✔ erytrol - 20g
✔ mleko krowie, 2% tłuszczu - 50g
 

Wykonanie:

Banany, erytrol i jajka dokładnie zblenduj. Dodaj mąki, proszek oraz sodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczony wcześniej i wystudzony olej kokosowy. Masę przelej do silikonowej tortownicy o średnicy 23cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut (gotowego spodu nie wyjmuj z tortownicy po upieczeniu). W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki na masę serową. Na upieczony spód bananowo-owsiany wylej masę serową. Całość piecz w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 80 minut (kąpiel wodna: do dużej blachy nalej gorącej wody i w niej umieść tortownicę). Czekoladę, mleko i erytrol rozpuść w kąpieli wodnej. Polewę wylej na upieczone ciasto.