Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

 

Składniki:

✔ mąka pszenna pełnoziarnista - 150g
✔ kasza manna - 150g
✔ erytrol - 100g
✔ soda oczyszczona - łyżeczka
✔ proszek do pieczenia - łyżeczka
✔ jabłka (szara reneta) - 1500g
✔ cynamon - 2 łyżeczki
✔ masło, 83% tłuszczu - 50g

 

Wykonanie: 

Mąkę, kaszę manną, erytrol, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i podziel na 3 części. Jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon i zamieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i na spód wysyp pierwszą część suchych składników. Na wierzch dodaj połówę jabłek. Następnie wsyp kolejną część suchych składników oraz pozostałą ilość jabłek. Na wierzch dodaj ostatnią część suchych składników oraz pokrojone w cienkie plastry masło. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 1,5h. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia.