Home   »   Galeria   »   Przepisy bożonarodzeniowe   »   Trufle w orzechowo-korzennej posypce

Trufle w orzechowo-korzennej posypce

Składniki na masę truflową:

✔ daktyle, suszone - 150g
✔ sok wyciśnięty z pomarańczy (razem z miąższem) - 150g
✔ kakao, ok. 12% tłuszczu - 60g
✔ starta skórka z pomarańczy - 2 łyżki

 

Składniki na posypkę:

orzechy włoskie, mielone - 50g
✔ erytrol - 20g
przyprawa korzenna - 2 łyżki

 

Wykonanie:

Daktyle posiekaj i przełóż do garnka. Zalej sokiem z pomarańczy i gotuj na niewielkim ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i całość zblenduj. Dodaj skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę. Wszystkie składniki na posypkę dokładnie ze sobą wymieszaj. Po upływie godziny uformuj kuleczki oraz obtocz je w posypce i kolejno wstaw do lodówki na kilka godzin.