Home   »   Galeria   »   Przepisy   »   Walentynkowe serniczki

Walentynkowe serniczki

Z podanej ilości składników można przygotować około 10 serduszek.

Składniki na spód:

 daktyle - 200g
 wiórki kokosowe - 75g

Składniki na masę serową:

 żelatyna - 15g
 twaróg półtłusty - 200g
 jogurt naturalny, 2% tłuszczu - 200g
 erytrol - 100g
 aromat waniliowy - kilka kropli

Składniki na galaretkę:

 wiśnie, mrożone - 250g
 erytrol - 50g
 żelatyna - 10g
 
Wykonanie:
 
Daktyle zalej wrzątkiem (około 250ml) i odstaw na około godzinę. Odlej wodę, dodaj wiórki kokosowe i zblenduj. Następnie masę przełóż do foremek w kształcie serca i wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie żelatynę rozpuść we wrzątku (około 100ml) i pozostaw do wystygnięcia. Twaróg zblenduj z jogurtem, erytrolem i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Kolejno wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Masę serową wyłóż na daktylowy spód i ponownie wstaw do lodówki na około 1 godzinę. W 75ml wody rozpuść kolejną porcję żelatyny. Rozmrożone wiśnie zblenduj z erytrolem i żelatyną. Galaretką zalej serniczki. Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż galaretka stężeje.