Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Wegański mazurek bez pieczenia

Wegański mazurek bez pieczenia

Składniki na spód:

✔ daktyle suszone - 200g
✔ wiórki kokosowe - 75g

Składniki na wierzch:

✔ dojrzałe awokado - 150g
✔ banan - 80g
✔ kakao, 12% tłuszczu - 20g
✔ erytrol - 20g
✔ orzechy laskowe - 30g
 
Wykonanie:
 
Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw na godzinę. Odcedź i odciśnij nadmiar wody. Daktyle i wiórki kokosowe zblenduj na gładką masę. Masę wyłóż na silikonową formę na tartę o średnicy 26cm i odstaw na całą noc do lodówki. Awokado zblenduj z bananem, kakao i erytrolem. Dodaj posiekane drobno orzechy laskowe i wymieszaj. Masę wyłóż na gotowy spód. Udekoruj dowolnymi bakaliami.