Home   »   Galeria   »   Przepisy wielkanocne   »   Zupa krem chrzanowa

Zupa krem chrzanowa

Składniki:

✔ marchew - 200g
✔ pietruszka, korzeń - 125g
✔ seler, korzeń - 100g
✔ por - 100g
✔ czosnek - 1 ząbek
✔ masło klarowane - 10g
✔ liść laurowy - 4 sztuki
✔ ziele angielskie - kilka ziaren
✔ lubczyk - łyżeczka
✔ majeranek - łyżeczka
✔ pieprz czarny - pół łyżeczki
✔ woda - 2000ml
✔ ziemniaki - 250g
✔ chrzan, tarty (ze słoika) - 75g
 
Wykonanie:
 
W garnku z rozgrzanym masłem klarowanym podsmaż pokrojone w kostkę warzywa oraz ząbek czosnku. Dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Wyjmij ziele angielskie, liście laurowe oraz ugotowaną marchewkę. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj chrzan i całość zblenduj. Zupę podawaj z pokrojonym w ćwiartki jajkiem i posiekanym drobno koperkiem.